OBS! Nettleseren din er utdatert. Vi anbefaler at du laster ned en annen, moderne nettleser som Google Chrome, Firefox eller Microsoft Edge.

IMPORTANT! Your browser is out of date. We recommend that you download a more modern browser like Google Chrome, Firefox or Microsoft Edge.

Du er her:

Gildeskål kommune

Gildeskål ligger sør for Saltfjordens munning og omfatter 512 km2 av fastlandet, den 103 km2 store Sandhornøya, 660 øyer, holmer og skjær.

Næringslivet baseres fortsatt i stor grad på primærnæringene, selv om disse har gått betydelig tilbake. Fisket er betydelig redusert, og kombinasjonen jordbruk/fiske betyr mindre i dag. Fiskeflåten består hovedsakelig av mindre fartøyer. Jordbruket er basert på husdyrhold, særlig storfe og sau, og jordbruksarealene brukes for det meste til eng og beite, samt noe til potetdyrking. Innen jordbruket er sysselsettingen gått ned, mens det har blitt flere større bruk. Foruten offentlig og privat tjenesteyting er det primærnæringene som sysselsetter flest arbeidstakere i kommunen. 



Kommunens høyfjell, turterreng, kyst og skjærgård gir enestående muligheter til friluftsliv. Fra storslagen kyst med fjorder og utallige øyer, havfisketurer med sjark - til vill fjellnatur tilgjengelig fra Sundsfjord I Gildeskål finner man spennende og spesielle grotteforekomster. Floraen er rik og det finnes bl.a. et stort mangfold av orkidéarter. På Sør-Fugløy holder en lundefuglkoloni til. Havørna er et nokså vanlig syn, og selen boltrer seg på holmer og i sund. Landsmålforkjemperen, professoren og sangdikteren Elias Blix, særlig kjent for «Å, eg veit meg eit land», vokste opp her. Du kan se minnebautaen over Elias Blix på Sandhornøy.



I nærheten finnes mange godt bevarte gravhauger fra jernalderen. Lenger nord, øst for Mårnes, er det en utgravd steinkiste fra vikingtiden.



På Fugløya, som også er kjent for sine fuglefjell, er et merkelig flygesandområde der sanden glir som en foss ut fra fjellet. På bunnen av Fugløyfjorden ligger vraket av ubåten KNM Uredd, som gikk på en mine i 1943. I alt 42 menn omkom, og ubåten ble i 1986 vigslet som krigsgrav. Rødgården på Inndyr, bygd 1630, er fredet og restaurert. 



Gildeskåls "Fotefar mot nord"-prosjekt er Gildeskål kirkested. Nord for Inndyr ligger Gildeskål kirke fra 1100-tallet, langkirke i stein og marmor i romansk stil. Den er en av landsdelens eldste steinbygninger og ble gjenåpnet 1962 etter restaurering. Ved siden av steinkirka står en trekirke i nygotisk stil. Like ved kirkestedet lå i sin tid gården med gildestuen som kommunen har fått navn etter. En kultursti viser kulturminner knyttet til kirkestedet.



Fakta om gildeskål kommune

 

Navnet: Kommunenavnet Gildeskål er utledet fra norrønt “gildaskåli” - gildestue, et møtested for å holde fest (gilde).
Beliggenhet: Kommune i Sør-Salten i Nordland med grense i øst til Beiarn, i nord til Bodø og i sør til Meløy kommune.
Folketall 2021: 1920.
Utstrekning: 665 km2. 2,9 innbyggere pr. km2.
Administrasjonssted: 8138 Inndyr.
Viktige næringer: Havbruksnæring og kompetansemiljø
Kommunehistorikk: Selvstendig kommune fra 1838. I 1853 ble Beiarn kommune skilt ut.

Se kommunens nettside
Wikipedia