Narvik kommune

Narvik ligger innerst i Ofotfjorden, omkranset av en mektig fjellnatur.



Etter utbruddet av den annen verdenskrig var Narvik strategisk viktig både for tyskerne og de allierte. 9. april 1940 var Narvik et av hovedmålene for den tyske invasjonen, og byen ble inntatt og de norske panserskipene «Norge» og «Eidsvold» senket. Dagen etter ble store allierte styrker satt inn, og byen ble erobret tilbake etter harde kamper den 28. mai 1940. 8. juni kunne tyskerne rykke inn igjen i byen etter den norske kapitulasjonen. Narvik-felttoget var de alliertes første seier i den annen verdenskrig, hvor også norske soldater gjorde en betydelig innsats. Om lag hele befolkningen på 10 000 var evakuert før 8. juni 1940, og 165 bygninger var totalt ødelagt.



Narvik er i dag et kommunikasjonssenter. Ofotbanen er tilknyttet det svenske jernbanenettet, E6 går gjennom kommunen, det er kort vei til Evenes lufthavn, og båtforbindelse Narvik-Svolvær. Kommunen har etter hvert utviklet et allsidig næringsliv, særlig innenfor de tjenesteytende næringer, men også med en god del industri. Narvik er også handelssenter for Ofoten-området. 



Kommunen omfatter sjø og høyfjell med muligheter til fjellklatring, isbrevandring, jakt og fiske. Vinterturismen er godt utviklet og Narvik har flere alpinanlegg. Utenfor sentrum finner vi Gondolbane til Fagernesfjellet rett ovenfor byens sentrum og stolheis videre til Fagernestoppen.



I sentrum ligger torget med Frihetsmonumentet og rådhuset. Like ved ligger Krigsminnemuseet. Flere kirker, bl.a. Narvik kirke, langkirke bygd 1925 i naturstein og Fredskapellet, reist 1957 på det stedet hvor det stod et kapell som ble ødelagt under krigshandlingene 1940. 



Ca. 4000 år gamle helleristninger, mest dyrefigurer, finnes i parkområdet Brennholtet i sentrum, på Forselv i Skjomen, og ved Herjangen.



Narvik kommunes prosjekt i "Fotefar mot nord" er Ofotbanen. Her kan du møte anleggshistorien og kulturminnene knyttet til bygging av banen ved århundreskiftet. Transportveiene fra århundreskiftet er restaurert som en kulturhistorisk vandringsvei. Ofotbanen har stor betydning som turistbane, og hver vinter arrangeres Vinterfestuka til minne om de kvinner og menn som ved byggingen av Ofotbanen la grunnlaget for byen.



Narvik <br/> kommune

Narvik
kommune

Fakta

Areal (km2): 2.041

Antall innbyggere: 18.509

Kommunesenter: Narvik

Viktige næringer: Tjenesteyting, forretningsvirksomhet, industri og bergverk



Se kommunens nettside
Wikipedia