Prosessen

Hai-Ku-Badekar

PRESSEMELDING 1993 (arkiv Nordland fylkeskommune)

"Skulpturens Venner i Sømna og Nordland fylkeskommune vil lørdag 28. august kl. 18.30 invitere til åpning av Dorotry Cross' skulptur på Vennesund i Sømna kommune.

Hvalfanger Steinar Bastesen og stortingsrepresentant Lisbeth Holand vil markere åpningen av den irske kunstneren Dorothy Cross' skulptur i Sømna.

Dorothy Cross tilhører den unge generasjonen av kvinnelige kunstnere som er interessert i de definisjoner og forestillinger som styrer vår eksistens gjennom roller vi blir formet av. Det kvinnelige og det mannlige er motpolene i dette. Begge er maktfaktorer som ikke lenger kun er basert på sine naturlige funksjoner, men har en annen historie i tillegg.

Skulpturen er satt sammen av tre element: en kvinnelig hai, juret til en stein-ku og et lite støpejernsbadekar. Med tiden vil badekaret korrodere eller vaskes bort og etterlate haien og kua strandet på svaberget.

Dorothy Cross' irske bakgrunn kommer tydelig frem i den absurde logikk som karakteriserer symbolikken hun anvender i sin skulptur. Her er det ikke nok å formulere en tanke, man må våge seg inn på poesiens mange stier og også akseptere drømmens logikk."